Principala operaţiune bancară este creditarea. Într-adevăr, între plasamentele băncilor pe primul loc se află creditele. Felul în care banca alocă fondurile pe care le gestionează poate influenţa în mod hotarâtor dezvoltarea economică la nivel local sau naţional. Pe de altă parte, orice bancă îşi asumă, într-o oarecare măsură, riscuri atunci când acordă credite şi, în mod cert, toate băncile înregistrează în mod curent pierderi la portofoliul de credite, atunci când unii debitori nu îşi onorează obligaţiile. Oricare ar fi însă nivelul riscurilor asumate, pierderile la portofoliul de credite pot fi minimizate dacă operaţiile de creditare sunt organizate şi gestionate cu profesionalism.
Din acest punct de vedere, cea mai importantă funcţie a conducerii băncii este de a controla calitatea portofoliului de credite. Aceasta, deoarece slaba calitate a creditelor este principala cauză a falimentelor bancare. După cum se arată într-un raport al Oficiului Controlului Monedei din SUA referitor la cauzele principale ale falimentelor bancare din această ţară în anii ’80, între acestea se înscriu:
-neatenţia în formularea normelor de creditare;
-prezenţa unor condiţii de creditare prea generoase, cuplată cu lipsa unor normative clare;
-nerespectarea normelor interne de creditare de către personalul băncii;
-concentrarea riscantă a creditelor pe anumite piese;
-slabul control exercitat asupra personalului (inspectorilor);
-creşterea excesivă a valorii portofoliului de credite, peste posibilităţile rezonabile ale băncii de a acoperi riscurile;
-sisteme defectuoase sau inexistente de detectare a creditelor cu probleme;
-necunoaşterea fluxurilor de trezorerie a clienţilor;
-creditarea preferenţială (sub condiţiile de piaţă).
Pentru a depăşi deficienţele sistemice şi procedurale de acest gen, care duc la creşterea pierderilor la portofoliul de credit, băncile trebuie să conceapă şi să implementeze politici de creditare performante şi să angajeze/pregătească un personal de un profesionalism ireproşabil, care să înţeleagă şi să respecte disciplina acestor norme. Pentru aceasta este necesar să existe un feed-back permanent prin care conducerea băncii să fie informată despre eficacitatea procesului de control al calităţii creditelor, astfel încât cele cu probleme să fie detectate şi corectate (în limita posibilităţilor ) din timp.