Activitatea bancara comerciala

1. Caracterizare generala
Bancile erau privite de obicei ca o ruda neinsemnata a marilor banci de investitii si brockerage. Aceasta nu mai e de actualitate. Bancile se misca acum intr-o sfera larga de activitati, cum ar fi banci de investitii, fonduri mutuale si brockerage. Fata vizibila a activitatii bancare – activitatea bancara comerciala – nu e nici ea neglijata.

Ce este?
Activitatea bancara comerciala inseamna pastrarea banilor clientilor, imprumuturile si incasarea taxelor. Activitatea bancherilor comerciali e dura – clienti persoane fizice isi extind linile de credit, isi promoveaza conturile curente, ipotecile, imprumuturile pentru case si masini, care sunt aprobate. Micile afaceri sunt, de asemenea, strans legate de bunavointa bancherilor comerciali. Cele mai multe din micile afaceri isi fondeaza cresterea pe imprumuturi comerciale. Asemenea imprumuturi le permite asigurarea de noi inventarii, acoperirea statelor de plata, remodelarea magazinelor, cumpararea registrelor.

Ce fac?
Bancherii comerciali intreprind analize financiare amanuntite pentru a estima riscul, posibilitatea de acordare a creditului si conditiile in care o afacere poate deveni prospera. Ei joaca un rol cheie in deciziile ce se iau in legatura cu cele mai bune initiative in afaceri, extinderea actualelor afaceri, deschiderea de noi piete si atragerea de noi clienti, crearea de noi produse pentru comert, Internet, piete internationale si consumatori.
Bancherii comerciali trebuie sa combine perspicacitatea in afaceri cu studierea atenta a registrelor si abilitatea in relatiile interumane. In definitiv, bancherii comerciali se afla in fruntea activitatilor bancare.
In mod ideal, ei cunosc in cele mai mici amanunte viata clientilor si pot recomanda produse aditionale sau servicii. Bancherii comerciali sunt un punct cheie de distributie si sursa de referinta pentru toate celelalte activitati financiare si servicii ale bancii.

Directii
Activitatea bancara comerciala este o activitate ciclica – adica atunci cand economia merge bine, tot asa merg si bancile. Cresterea mare a pietei imobiliare din ultimii ani au impins bancile cu mai multa violenta in problema ipotecilor. In timp ce o recesiune le-ar face mult rau, bancile sunt vulnerabile la inevitabilele reduceri care urmeaza inevitabilelor transformari.
Tehnologia schimba conditiile de munca pentru bancheri. Sunt mai putini membri in personal, iar abilitatea de a manipula informatiile si de a descoperi noi tendinte este cheia succesului pe termen lung. Bancile vor sa-si mentina nivelurile record de profitabilitate prin reducerea defectelor si cresterea eficientei.

Cine o face bine?
Daca va place munca intensa, cu o gramada de analize financiare si contactul cu clientii, daca va place sa ajutati noi familii si noi afaceri sa-si asigure un viitor stralucitor – activitatea bancara comerciala poate fi pentru dvs. Tot ce trebuie sa faceti e sa functionati intr-o organizatie mai mare, incercand sa construiti sinergii cu alte grupuri de produse intre diferiti clienti si platforme de produse.

2. Perspectivele profesiei
In functie de fiecare banca, creditul individual si comercial, incasarea chitantelor/taxelor si activitatile de imprumut pot fi executate separat. De exemplu, nu este neobisnuita existenta unei mici afaceri distincte cu un grup de produse. Grupuri separate se ocupa de imprumuturi obisnuite, imprumuturi ipotecare si asigurari. Fondurile de incredere si averile sunt, de asemenea, un serviciu separat – de exemplu, cei ce se ocupa de fondurile de incredere lucreaza cu cei ce detin afaceri pentru a asigura transferul afacerii din generatie in generatie fara dificultati. Cu alte cuvinte, pe masura ce urci scara, te poti specializa intr-un anumit domeniu.
Indiferent de pozitia pe care o ocupati in ierarhie, trebuie sa va coordonati activitatea cu mari specialisti cand vindeti anumite produse si servicii. Daca aveti succes, de la “ofiter de imprumut” (cum zic americanii) veti deveni relationship manager – intretinand o relatie directa intre client si serviciile bancii, produse si grupari.

“Ofiter de imprumut”
Multi directori de banca s-au lansat in cariera ca ofiteri de imprumut, si mai este inca considerat un bun punct de plecare. Pe baza criteriilor bancii, cu un instinct si cu o intuitie in formare, ofiterii de imprumut decid care dintre micile afaceri sau persoane fizice obtin imprumuturi si care nu. Pentru ca sunteti principalul punct in dezvoltarea unei afaceri, trebuie sa va placa acest aspect al vanzarii. Este o doza mare de complimente/flatari in aceasta meserie, fie la camera locala de comert si prestari servicii, fie in strainatate pe noile piete de desfacere. Daca preferati sa “rontaiti” cifre in birou si sa aveti de-a face cu oamenii numai ocazional, asta nu e o meserie pentru dvs. Prosperitatea consta insa in imbinarea dexteritatii in vanzari cu tactul diplomatiei.

Manager de domeniu
Este o buna modalitate de a invata industria. O fuzionare va poate afecta temporar cariera, dar riscul va poate fi de folos daca vreti sa invetati cam tot ce se poate despre activitatea bancara. Managerii de domeniu se aseamana cu directorii scolilor elementare. Nu poti fi un executiv imperios, dar daca conduci operatiunile bine si ai grija de conducere, staff/personal si clienti, toti vor fi fericiti sa te premieze. Multi directori de domeniu au fost promovati din functia de ofiteri de imprumut.

Analist de credit
Absolventii de facultate/colegiu de obicei incep ca analisti de credit. Veti face toata cercetarea ce sustine imprumuturile catre persoane fizice ale bancii. Actitivitatea consta de la completarea formularelor persoanelor fizice si micilor intreprinzatori pana la elaborarea unei analize preliminare a profitabilitatii acordarii imprumutului. Veti evalua starea materiala actuala a clientului, castigurile viitoare anticipate si veti lucra cu ofiterii de imprumut. Veti analiza probabil si furniza informatii pentru credit financiar, industrial si economic. Trebuie sa fiti familiarizat cu politica de credit a bancii, strategii si reglementari. Abilitatea de a urma intocmai, de a cunoaste detaliile si de a comunica cu superiorii si clientii este cheia succesului, dar abilitati solide in domeniu sunt destul de rare.

“Ofiter al fondului de incredere”
Daca va place si aveti fler pentru sfaturile financiare si daca va place sa va trageti de sireturi cu persoane extrem de influente, puteti sa deveniti ofiter al fondului de incredere.
Aceasta implica sustinerea clientului in ceea ce inseamna serviciile de incredere, planificarea averii, taxe, investitii si deschiderea testamentului. Atentie! Mai devreme sau mai tarziu va veti trezi in centrul disputelor familiale, desmostenirii si proceselor. Meseria cere diplomatie, tact, diferenta si o cunoastere mai buna si de actualitate a taxelor legale decat a avocatilor. Oricum, o scurta perioada ca ofiter al fondului de incredere este un punct de plecare intr-o cariera de manager al bunurilor private.

4. Perspective de obtinere a unui job
Activitatea bancara comerciala foloseste mai multi oameni decat orice alt sector din industria de servicii financiare. Cu toate ca fuziunile cauzeaza reduceri, exista totusi o multime de posturi libere. Expansiunea globala si serviciile curente sunt doua puncte evidente in continua crestere si profitabilitate. Bancile participa, de asemenea, la diferite afaceri profitabile ca sa-si continue dezvoltarea, cum ar fi managementul imprumuturilor, procese tranzactionale, ipoteci si alte linii comerciale de produse.
Bancherii comerciali s-au bucurat de ani buni – anii ’90 au marcat un timp extrem de prosper si cresterea pietii de stoc, a fost un record al cererilor de ipoteca si o explozie a micilor afaceri.
Bancile se transforma in mari furnizori de servicii financiare. Introduc noi produse hibrid pentru clientii lor. Bancile occidentale tocmai isi incep expansiunea comerciala in Romania.
Cu noua tehnologie existenta, bancile au nevoie de agenti comerciali si vanzatori de piata cu experienta. Acestia trebuie sa fie familiarizati cu munca si adoptarea noii tehnologii in munca lor.

Alte resurse
Website-ul Asociatiei Bancherilor Americani, www.aba.com, contine o sectiune care raporteaza chestiunile politice si de afaceri din punctul de vedere al industriei bancare. Contine, de asemenea, o sectiune cu legaturi la website-ul membrilor sai, care pot fi selectati de stat.
Bancherul american are multe informatii privind ultimele noutati si curente/tendinte ce afecteaza industria.
www.banking.com are legaturi cu multe banci comerciale in sectiunea membrilor sai. Ei sunt organizati din punct de vedere geografic, desi numai pe zone de timp. Prezinta, de asemenea, un lung glosar de termeni bancari si o lista cu prezentari comerciale si conventii – locuri propice unde poti intalni posibili clienti.
www.bankrate.com contine o multime de noutati/stiri si alte informatii despre activitatea bancara, in special activitati curente/in derulare.
www.bankjob.com – cum spune si titlul, prezinta liste cu posturile vacante la banci, de la debutanti si pana la pozitiile cele mai inalte din toata tara.

5.Conditii
Din moment ce exista probabil un bancher care a detinut un post activ in timpul facultatii, cei care au asemenea experienta au mai multe sanse in obtinerea postului: conturi, afaceri si comert sunt toate pariuri bune. Stiinta computerelor si cunostintelor de inginerie sunt, de asemenea, valoroase deoarece tehnologia devine centrul obiectivelor de afaceri.
E nevoie de cunostinte solide de finante, banci, comert si, in plus, abilitati in relatiile interumane, deoarece activitatea bancara este in definitiv o chestie de legaturi cu oamenii. Trebuie sa fiti bun la matematica, sa analizati riscul, abilitati manageriale pentru a conduce echipe si creativitate pentru dezvoltarea afacerilor. Cei ce se simt bine in piata de desfacere crescanda a activitatii bancare vor avea avantaje – o a doua limba este un avantaj. Ar trebui sa aveti si ceva cunostinte tehnice – Internetul va juca un rol extrem de important in viitor.
Jucatori de echipa sunt importanti in sferele birocratice mari si interdependente. Aveti nevoie de personalitate ca sa intrati in contact cu clientii si colegii si pentru a lucra in echipe mari multifunctionale. Specialistii in anumite domenii au cele mai mari sanse si din ce in ce mai multe pozitii cer o combinatie de produs si cunostinte tehnice – ofiterii de imprumuturi comerciale care pot introduce noi baze de date si analize de unelte, spre exemplu.
Cel mai bun mod de a intra in activitatea bancara, ca orice altceva, este de a obtine o bursa de vara la un colegiu sau la o scoala postuniversitara. Va veti arata indemanarea si veti sti la ce va angajati.
Pentru o slujba cu norma intreaga, nu neglijati intrecerile din campus intre studenti/recruti – veti fi angajat probabil intr-un program de training. Daca drumul obisnuit nu duce nicaieri, puteti lucra oricand intr-un domeniu/ramura – dar trebuie sa intelegeti ca e o pata neagra sa va incepeti cariera lucrand intr-o ramura. Vestea buna: bancile comerciale nu sunt atat de potrivite sa obtina cei mai buni absolventi de facultate, cum sunt bancile de investitii, desi cu siguranta nu primesc lenesi in programele lor de management training.

By andrei