Armistitiul de la 11 noiemb 1918 de la Compiegne a pus capat unui razboi care a durat 4 ani si 3 luni. EUR care fusese principalul teatru de razb era devastate: mii de localitati si sute de mii de case erau distruse, capacitatile industriale nu mai functionau, transporturile erau dezorganizate in timp ce grupuri masive de populatii se stramutau de pe un teritoriu pe altul deoarece se anticipau modificari ale frontierelor. Razboiul mondial a solicitat populatia civila in mod permanent, intreaga populatie era angajata pt aprovizionarea frontului.In EUR populatia civila a indurate numeroase privatiuni: foamea frigul, lipsurile. Bombardamentele nu au facut distinctie intre combatanti si populatia civila. Primul conflict armat de asa amploare a avut un impact mare asupra societatii. Analiza unor aspecteRezultate politice:

-instaurarea regimului bolsevic in Ru sovietica

-scaderea influentei pol Germ pe plan internat

– aparitia unor noi state( Cehoslovacia, Pol, Iugoslavia)

– dezmembrarea a 4 Imperii(German, Rus,Otoman,Austr-Ungar)

Rezultate militare:

-infringerea puterilor centrale si esecul planului german fulger de interventie

-incadrarea in operatiile militare a unui teritoriu extins(33 state cu o populatie de 1,5mlrd oameni,67% din totalul popul mondiale)

-Antanta a mobilizat pe tot parcursul razboiului 45mln iar coalitia germana 25mln de oameni.Lungimea frontului European-3mii km

-Era razboiului mecanizat.La inceputul razb participantii aveau 600 iar dupa 10mii avioane;In 1916 aveau 46 tancuri,catre sf razboiului 2mii iar de tot au fost construite 9mii

-Noua harta politica europeana

-instaurarea unei noi Ordini Mondiale

-Blocul central este invins

-La 18ian 1919 la Versailles se desfasoara Confer statelor Antantei in vederea elaborarii conditiilor de instaurare a pacii dupa razboi.La Confer erau prezente 32 state + dominioanele britanice dar soarta statelor a fost hotarata de Consiliul celor 4 Mari.

– pacea cu Germ, 28 iunie 1919

-retrocedarea Lotaringiei ,Alsaciei si Saarul Frantei

-regiunile Eipen (Malmedi si Moreni) cedate Belgiei

-Silezia, Pomerania,Prusiei –Poloniei

-Danzing devine oras liber

-Slezvig cedat Danemarcii

-Silezia de Est cedata Cehoslovaciei

Germania a pierdut regiuni industrializate, 70 mii km2 si 6,9 mil oameni (10%). Germania si fostii ei aliati urmau sa plateasca reparatii statelor carora le provocase daune in timpul razb. In acest scop era finantata Comisia reparatiilor. Germ singura urma sa plateasca 132 de miliarde marci-aur, pierde sic ea mai mare parte a flotei. Era prevazuta limitarea armatelor care nu putea depasi anumite effective(100 mii de soldati si ofiteri in cazul Germ si 30mii in cel al Austriei), I se impuneau restrictii asupra flotei de razb. Germaniei I se suspenda serviciul military obligatotiu iar zona renana era demilitarizata. Conform Trataului de la Saint Germain de la 10 sept 1919 cu Austria Italia primeste Tirolul de sud, Istria si Coasta Dalmatiana, Ro primeste Bucovina iar Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia si Romania Mare primesc consacrarea internationala.Coridorul Gdansk asigura Poloniei iesirea la M. Baltica, separand Prusia Orientala de restul Germ. Conform tratatului de la Neuilly sur Seine cu Bulgaria de la 27 noiemb 1919 Iugoslavia primeste regiunile Basilegrad, Strumita si Taribrad, Ro primeste Dobrogea de S iar Grecia –Tracia. Conform Tratatului de la Trianon de la 4 iun 1920 Ro ii revine Transil si Banat, Iugoslaviei- Croatia, Cehoslovacia primeste Slovacia si Ucraina subcarpatica, Austria primeste regiunea Burghenland.

In 1917 in Ru pt industria grea lucrau 76% fabrici, in Fr-57%, MB-46%, It- 64%, SUA -31,6%, GERM -58%. Cresterea industriei militare a fost posibila in detrimentul industriei civile,aceasta a dus la dezechilibrarea si degradarea economiei. Razb a costat statele 360 miliarde $ si a distrus in valoare de 27,8 mlrd &.Cele m impunatoare pierderi au fost cele umane: 10mil morti numai printre militari,20mil raniti, 3,5 mil invalizi pe viata. Cele m multe pierderi umane au suferit Germ, Aust-Ung , Ru si Fr. Au m existat 20 mil morti de pe urma foametei si epidemiilor.

O alta consecinta a fost apariti de noi orientari militare:

-contingentul armat de ingineri(construirea podurilor si fortifoicatiilor)l

-tanchistii(infanterie motorizata)

-radistii(telefonul, masine de telegrafiat scrisori)

-armata aviatica

-flota submarina. Dea lungul razb Germ a construit 334 submarine.

By MYLIFE