Fondul de rulment functional reprezinta diferenta dintre resursele aciclice stabile si activele (utilizarile) aciclice stabile.
FRF = RAS – AAS
Fondul de rulment functional este destinat acoperirii unei parti din nevoia de finantare legata de ciclul de exploatare.
Nevoia de fond de rulment reprezinta partea din activele ciclice ce trebuie finantate din resurse stabile. Nevoia de fond de rulment (NFR) se calculeaza astfel: NFR = AC (active ciclice) – RC (resurse ciclice)
Nevoia de fond de rulment cunoaste fluctuatii importante in timpul derularii ciclului de exploatare datorita sezonalitatii activitatii, uzantelor in materie de termenul de plata etc.
In cadrul nevoii de fond de rulment se distinge existenta unei componente stabile care trebuie finantata din resurse stabile, adica fie din
capital propriu, fie din imprumuturi pe termen lung si mediu. Intr-o maniera generala, cu cat ciclul de exploatare este mai lung, cu atat nevoia de fond de rulment este mai mare. De asemenea, cu cat decalajul dintre fluxuri este in detrimentul intreprinderii, cu atat creste nevoia de fond de rulment. Deficientele de organizare si gestionare a ciclului de exploatare, si anume: rotatia mai lenta a stocurilor, facturarea cu intarziere a clientilor, incasarea unor creante, clientele dificila, alegerea necorespunzatoare a furnizorilor genereaza cresterea nevoii de fond de rulment. In conditiile unei durate date a ciclului de exploatare, nevoia de fond de rulment depinde de nivelul de activitate; cu alte cuvinte, daca cifra de afaceri creste, nevoia de fond de rulment inregistreaza aceeasi tendinta.
In practica, la o structura data a ciclului de exploatare, se constata ca raportul dintre NFR si CA e relativ constant, avand o rata de variatie rar superioara a 10 – 15 %.
Nevoia de fond de rulment cuprinde pe langa nevoia de fond de rulment pentru exploatare si nevoia de fond de rulment din afara exploatarii (NFRAE).
Se poate spune deci, ca nevoia de fond de rulment permite aprecierea incidentei deciziilor luate in materie de aprovizionare, stocare, de credit – clienti, de termene de plata a furnizorilor, de investitii financiare etc asupra nevoilor de finantare si asupra echilibrului financiar al intreprinderii.

By andrei