Clientii sunt cei ce apeleaza la serviciile bancilor, dar mai întâi trebuie sa-i cunoastem mai îndeaproape. Un client este o persoana fizica sau juridica care beneficiaza sau va beneficia de serviciile bancii, cum ar fi, de exemplu cei ce apeleaza la o banca pentru a schimba valuta. Clientul este cel ce are cont la banca.
Nu exista o definitie consacrata a “clientului “. Se pot face, însa, câteva precizari despre clienti, precizari care ne vor ajuta sa schitam o definitie a clientului din punct de vedere al bancilor.
Clientii pot fi definiti dupa urmatoarele caracteristici:
– termenul de client presupune ca este o persoana juridica sau fizica care are o relatie de afaceri cu banca;
– clientii apeleaza din când în când, la una din unitatile bancii, a solicita efectuarea de operatiuni;
– clientii folosesc unele sau toate serviciile oferite de banci.
Relatia dintre banca si client a fost definita prin lege. Aceasta se refera la îndatorirea bancii de a avea grija de client si la responsabilitatea bancilor de a se asigura ca sistemul si tehnologia folosita protejeaza atât banca însasi cât si propri clienti.
În esenta relatia care exista între banca si client este acea relatie înte debitor si creditor. Clientul poate fi creditor, iar banca debitor. Reversul acestei situatii se înregistreaza în cazul în care clientul împrumuta bani de la banca. Banca nu este doar un pastrator al banilor, întrucât ea poate folosi fondurile în scopul unor afaceri, dar î-si asuma obligatia de a restitui la cerere valoarea depozitelor.

By andrei